Legea privind distributia de asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive)





Legea privind distributia de asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive)  a fost promulgata .
Gasiti AICI  Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări .
Implementarea masurilor incluse in aceasta Directiva aduce o serie de provocari tuturor jucatorilor de pe piata. Aceasta reglementeza modul in care produsele de asigurare sunt vandute, inclusiv transfrontalier. Practic, intreaga distributie va fi remodelata.
Principalele schimbari aduse de Legea IDD:
- Transparenta si informare: Inainte de a i se oferta un produs, consumatorului trebuie sa i se dea obligatoriu un prospect de doua pagini cu principalele detalii, mai ales excluderile si riscurile la care este expus viitorul client. Vanzatorii sunt obligati sa actioneze onest, corect, in avantajul consumatorului.
- Evitarea conflictelor de interese generate de remunerare: Nu mai este permis a se distribui doar produsele la care vanzatorul incaseaza comisionul cel mai mare, ci va fi obligat sa ii prezinte clientului produsul cel mai bun pentru client, chiar daca va castiga mai putin bani din aceasta vanzare. Asiguratorii de produse de investitii vor trebui sa aleaga fondurile de investitii care aduc randamentul cel mai bun pentru client si nu pentru asigurator.
- Dezvoltarea produselor de asigurare: Asiguratorii cand creeaza un produs trebuie sa puna beneficiile pentru consumator inaintea profitului lor. Trebuie sa fie evitat orice ar fi in detrimentul consumatorului. Asiguratorul trebuie sa testeze produsele, sa le monitorizeze continuu, sa le revada periodic, sa instruiasca distribuitorii si sa primeasca feedback de la acestia.
- Intermediarii trebuie sa fie bine pregatiti profesional, sa aiba competente dovedite: Vanzatorii trebuie sa aiba atat cunostinte cat si aptitudini pentru a actiona in beneficiul clientilor. Acestia trebuie sa aiba o formare sau dezvoltare profesionala de minim 15 ore pe an.
- Intermediarii trebuie sa declare daca ofera consultanta: Daca ofera, aceasta trebuie sa fie in beneficiul clientilor, si li se prezinte mai multe optiuni din care acestia sa poata alege.
- Intermediarii trebuie sa isi declare interesele financiare, modul in care castiga bani, modul de comisionare, cine plateste comisionul.
- Pentru vanzarea produselor de asigurare cu componenta investitionala trebuie prezentate cinci scenarii de performanta, inclusiv ce este minim garanta. Inainte erau prezentate doar scenariile optimiste care puteau induce in eroare consumatorii.
- Sistemul de autorizare a intermediarilor se modifica, pe doua paliere, intermediari principali si secundari. Apar definiti mai clar intermediarii auxiliari care nu necesita autorizare si pot vinde doar produse conexe la obiectul principal de activitate, de exemplu asigurarile de telefoane mobile, de calatorie etc. Acestia vor fi sub responsabilitatea asiguratorului sau brokerului care a creat produsul.
- Se instituie un sistem de monitorizare a produselor vandute de asiguratori din afara tarii si a modului in care brokerii pot lucra cu acestia. Pentru prima data apare optiunea de a interzice un produs prin intermediul autoritatii europene de asigurari.
- Se expliciteaza modul de distributie dintr-o tara a EU in alta tara EU, cine si cum supravegheaza acei distribuitori cu activitate internationala.

Legea reglementeaza:
activitatea de distributie a produselor de asigurare si reasigurare;
organizarea si functionarea distribuitorilor de asigurari si reasigurari, supravegherea activitatii de distributie si a altor activitati conexe acesteia;
inregistrarea intermediarilor, inclusiv autorizarea sau avizarea acestora, la Autoritatea de Supraveghere Financiara.